10 Tips Bisnes Secara Online Internet

Dewasa ini terlalu banyak bahan bacaan mengenai bagaimana mencari duit sampingan melalui internet ataupun ketahui rahsia-rahsia menjana pendapatan dengan internet. Dengan melalui strategi yang betul dan usaha yang berterusan kita pasti dapat memanfaatkan internet sebagai satu ‘medan’ bisnes yang cukup menguntungkan, oleh itu ikuti 10 tips bisnes secara online yang diringkaskan daripada pengalaman saya untuk manfaat kita bersama. Antara tips-tips terbaik yang boleh dilakukan bagi menjana pendapatan anda secara online ialah :

1. Affiliate Programme
Affiliate program adalah yang paling mudah untuk menjana duit sampingan anda. Dengan hanya register sbg affiliate/agent anda akan dapat komisyen dari setiap jualan yang dibuat. Anda hanya perlu promosikan produk/servis melalui link, url, ads banner tanpa menanggung sebarang risiko kerana ia akan ditanggung oleh company yang menawarkan affiliate tersebut. Antara affiliate programme yang boleh anda sertai ialah seperti AdikBijak.Com , IdeaBisnesLuarBiasa.Com , MasKahwin.Com , LinkShare.Com , Commission Junction dan banyak lagi.

2. Jual Produk/Servis Anda
Sekiranya anda mempunyai produk atau servis perkhidmatan anda sendiri bolehlah mencuba untuk menjualnya di internet. Ini kerana kelebihannya anda boleh mengetahui harga kos sebenar, boleh markup price mengikut kesesuaian kerana anda yang menjualnya sendiri. Antara contoh menjual produk dan servis ialah seperti menjual kerongsang, gelang, buku, cd/kaset, cincin, jam, ebook, software, hosting, design service dan lenlain yang berpotensi. Apa yang anda perlu untuk realisasikannya ialah dengan marketing melalui website rasmi anda. Sekiranya anda hendak tahu lebih lanjut utk membangunkan web anda sendiri sila hantar pertanyaan anda di sini. Untuk membangunkan web hanya cukup mudah sekiranya anda sudah bermula dengan domain com/net/org dan hosting yang sesuai dgn modal anda.

 

3. Menjual secara ‘Drop Ships’
Drop Ships ini ialah satu perancangan anda melalui pembekal (provider) dalam menjual produk mereka di internet pada harga yang telah di’mark up’ utk mengambil untung atas angin. Contohnya Cik Siti mempunyai webnya sendiri telah mempromosikan produk Total Skin Care Package pada harga RM150 dan caj RM10 bagi delivery (jumlah kesemuanya RM160). Apabila customer membelinya secara online di web Cik Siti produk tersebut dgn harga RM160 (termasuk delivery), dengan itu Cik Siti akan proceed melalui pembekal dengan order yang mana akan dihantar produk tersebut kepada pembelinya tadi. Sedangkan harga kos produk tersebut hanyalah RM100 dan Cik Siti dapat untung atas angin RM50 dgn kaedah drop ships di atas tanpa menanggung kos produk & delivery. Kaedah ini untung atas angin ini sangat mudah, apa yang perlu ialah mengambil order customer yang selebihnya diserahkan kepada pembekal (provider).

4. Buat Kerjasama Strategik
Inilah yang saya lakukan bagi menjimatkan kos dan masa. Kita wat JV (Joint Venture) atau kerjasama strategik dengan individu/company tertentu dalam mencapai matlamat bisnes online kita. Contohnya anda tidak tahu buat website tetapi anda boleh buat pakatan strategik dengan mana-mana web developer utk membangunkan web anda dengan perkongsian keuntungan yang dipersetujui. Dengan ini anda boleh fokuskan kepada idea bisnes dan marketing strategy manakala rakan kerjasama pula yang membangunkan web sepenuhnya. Dgn ini kita mampu menjimatkan kos, masa dan tenaga. Dengan mempelbagaikan rakan kerjasama dalam sesuatu bisnes sama ada aspek marketing, production, development etc anda akan mempunyai team yang mantap dan membolehkan bisnes anda berkembang dengan lebih baik.

Selain itu anda juga boleh buat JV dengan company yang menawarkan komisyen bagi setiap jualan produk/servis mereka, ia adalah mudah kerana ia sekadar menyedia tempat iklan produk di website kita dan mengambil order bagi produk mereka yang boleh memberikan komisen yang lumayan.

5. Menjual Ruang Iklan
Sekiranya anda mempunyai website yang tinggi hits trafik pengunjung atau opt-in email anda boleh pertimbangkan untuk servis pengiklanan. Contohnya seperti laman web www.utusan.com.my dan juga www.bharian.com.my yang mempunyai lebih 1 juta hits sehari mampu menjana pelanggan untuk sesuatu produk atau servis. Dengan itu mereka dpt menjual ruang iklan berbayar yang cukup lumayan serta menjadi tumpuan jutawan internet marketers seperti Dr. Irfan Khairi dan lenlain company yang mempromosikan produk mereka. Pada tika ini anda dapat memanfaatkan segala kelebihan hits trafik pengunjung di web anda atau opt-in list email yang berwibawa untuk menjana pendapatan mudah.

Salah satu konsep web yang berkaitan ruang iklan ialah anda juga boleh mengambil idea dari MyKedai2u.Com , ataupun jika anda pernah melayari web MillionDollarHomepage.Com yang mana ia sangat terkenal dan menjadi lagenda di dalam sejarah internet kerana berjaya menjual sejuta pixel ruang iklan di website. Macam tak percaya je ada org wat web camni, tapi x mustahil mungkin anda juga salah seorang yang menjadi masyhur di dunia internet..

6. Buat Blog
Sekarang ni ada banyak orang buat blog untuk mencari perhatian orang. Di sinilah kekuatannya, yang mana anda juga boleh meniru mereka menjana pendapatan dgn melalui blog… Contohnya blog www.afdlinshauki.blogspot.com yang cukup menarik kita lihat ia mempromosikan produk filem dan karyanya yang terkini. Bagi saya blog afdlin shauki mempunyai auranya tersendiri apabila dibaca dan diikuti oleh berjuta rakyat malaysia dgn kerenah Chief Kodoknya itu.. Itu satu pendekatan yang murah, fleksibel dan efisien. Bagi anda juga boleh membuat blog sendiri di www.blogger.com dan ianya percuma. Start sumthing new with ur blog, carilah idea untuk diri anda dan promosikan blog anda pada org lain sehingga mendapat perhatian.. Ia cukup menarik dan cukup mudah. Contoh blog lain yang boleh anda kaji ialah blog jutawan siber Dr Irfan Khairi . Ada banyak tips di situ yang boleh anda pelajari.

7. Develop Portal & Community
Sekiranya anda mempunyai skills kepakaran website yang baik atau membuat kerjasama dengan org yang mempunyai skills dlm web development sudah tentu anda boleh mencipta sebuah portal dan komuniti untuk menjana pendapatan di sebalik free services di dalam portal tersebut. Mengapa portal dan komuniti? Ini kerana dengan melalui portal & komuniti kita boleh menyediakan pelbagai ruang utk free services dan activity online seperti online discussion forum, downloads, resources, articles, advertising, promotion, viral marketing dan lenlain elemen yang cukup banyak menguntungkan dari segi jangka masa panjang… Contoh portal dan komuniti yang berjaya ialah seperti www.cari.com.my , www.jiwang.org dan www.terato.com … kini mereka telah mempunyai 40 ribu lebih ahli dan mempunyai hits trafik yang tinggi kerana pelbagai xtvt online & resources di dalam forum dan portal. Di situ mempunyai tumpuan orang setiap hari dengan pelbagai isu, mempunyai jaringan network sesama ahli dan boleh mengetahui sesuatu peluang bisnes sesama ahli. Mmg hebat penangan portal komuniti ini jika kena caranya..

8. Jana Peluang Pendapatan Dengan Google Adsense
Ini adalah satu program advertisement bersama google inc yang merupakan syarikat gergasi dalam internet search engines.. Anda hanya perlu sign up google adsense dan implementkan code adsense dalam website anda. Contoh yang paling mudah ialah gunakan blogspot atau web anda sendiri dgn menepati syarat2 yang ditentukan google. Contoh laman web yang berjaya mengimplementasikan google adsense ialah seperti di WebKL.Net. Sekiranya anda berminat utk menyertai google adsense sila ke site ini http://adsense.google.com

9. Jana Peluang Melalui Auction Site
Auction Site ataupun laman web yang menyediakan kemudahan lelongan. Contoh auction site seperti Ebay, Yahoo Auction, Lelong.Com.My, BuySell.Com.My dan banyak lagi.. Di laman web lelongan ini anda boleh memulakan bisnes lelong anda tak kira apa jua jenis barang sekalipun. Ada org berjaya lelong henset yg rosak dgn harga yg tinggi, ada juga yg lelong barang terpakai seperti baju dan buku serta lain2 bentuk cenderamata yang menarik ataupun duit syiling/setem lama… Kebanyakan org di luar negara suka dengan keris dan matawang melaka ataupun yg menjadi simbol sesuatu bangsa di Asia. Namun begitu di auction site anda boleh mencuba mengikut kreativiti dan strategi anda sendiri. Boleh search banyak auction site di Yahoo Directory

10. Kuasai IM (Instant Messenger) & IRC
Siapa kata Yahoo Messenger dan MIRC itu tak boleh wat bisnes? Inilah communication tools yang murah dan berkesan jika digunakan dengan bijak. Saya di antara individu yang selalu menggunakan YM berjaya mendapatkan keuntungan melalui kemudahan IM ini. Antaranya promosi dan publisiti mengenai produk/servis di dalam YM bersama rakan2 dalam list saya. Manakala dalam MIRC pula ada banyak channel yang boleh digunakan utk promosi. Anda boleh membuat promosi tetapi jangan spam. Kuasai ilmu penggunaan IM dan MIRC dan pastinya anda dpt menjual apa jua produk/servis dengan baik.

Demikian 10 tips ringkas yang dapat saya kongsi bersama, maybe ada banyak lagi tips yang tak sempat dilistkan namun inilah yang berjaya menjana pendapatan kepada banyak orang yg telah terlibat dalam bisnes secara internet ini. Walau apapun ia bergantung kepada strategi anda melaksanakannya krn setiap org mempunyai kemampuan yang berbeza dari segi modal dan keupayaan skills. Sebab itulah kita perlu merancang strategi dengan baik untuk mempastikan kita dapat menghasilkan keuntungan dari internet tanpa perlu takut kepada risiko kegagalan. E-Biz yang berjaya ialah E-Biz yang mampu belajar erti kegagalan dan erti kejayaan. Untuk mengetahuinya anda perlu ‘belajar’ menempuhi step pertama anda, justifikasi kegagalan dan kejayaan itu anggaplah sebagai trial & error, ia merupakan batu loncatan untuk berjaya dengan lebih gemilang lagi…

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s